Yangın algılama sistemleri bir ortamda olası yangın tehlikesine karşı konumlandırılmış dedektörler aracılığı ile insanları hızlı bir şekilde uyararak ortamın boşaltılmasını sağlayan sistemlerdir. Geliştirilen bu sistemle birlikte can ve mal kaybının da önüne geçilmiş olacaktır. Yangın algılama ve alarm sistemlerinin uzman kişiler tarafından kaliteli malzemeler kullanılarak kurulması hayati bir öneme sahiptir.
Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemi
Konvansiyonel yangın algılama sistemi küçük ve büyük ölçekli projelerde kullanılmakla birlikte belirli bir bölgedeki yangının tespit edilmesi amacıyla kullanılan sistemlerdir. Zon isimli bölgesel tespit çalışmasıyla bu sistem zonlara bağlanmış olan yangın algılama dedektörleri yardımıyla sinyali algılayarak uyarı verir.
Konvansiyonel yangın algılama sistemi diğer sistemlerle karşılaştırıldığında daha ekonomik ve daha basittir. Bundan dolayı bu sebep yangın riskinin en az olduğu yerlerde daha fazla tercih edilir. Bu sistemin olumsuz yanı ısı ve hava değişiminden kolay bir şekilde etkilenmesi ve yanlış alarm durumu oluşturmasıdır.
Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri Nasıl Çalışır?
Konvansiyonel yangın algılama sistemleri yangın söndürme amaçlı değil olası yangın halinde hızlı tespit ve uyarı yapmakla sorumludurlar. Bu sistemler zon bazında algılama yapmakta, bu sistemdeki dedektörler tek bir hatta bağlanmaktadır. Binalardaki her bir kat ayrı ayrı projelendirilerek çalışma yürütülmektedir.
Bağlantı şeması bu yangın algılama sistemlerinin temelini oluşturmaktadır. Bundan dolayı sistem kurulumu yapılmadan önce bağlantı şemaları hazırlanmakta, şemaya göre kurulum gerçekleştirilmektedir. Sistemin hatasız ve kolay kuruşumu için bu şemanın doğru bir şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Yangın algılama sisteminde algılama paneli elemanların bağlanmış olduğu bölgelerden oluşmakta ve her bölgeye 20 dedektör rahatlıkla bağlanabilmektedir. Sistem üzerindeki giriş ve çıkışlar bazı panellerin bağlanmasını daha kolay hale getirmektedir. Yangı anında bu butonlara basılması ile yapılan algılama sayesinde bağlı olunan bölgeye sinyaller gitmektedir.
Konvansiyonel Yangın Algılama Sisteminde Kullanılan Ekipmanlar
Konvansiyonel yangın algılama sistemlerinde bazı ekipmanlar kullanılmaktadır.

  • Isı dedektörleri,
  • Duman dedektörleri,
  • Yangın butonları,
  • Beam dedektörleri,
  • Yangın sirenleri,
  • Yangın flaşörleri,

Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemi Kullanım Amaçları
Konvansiyonel yangın algılama sistemleri dedektörler sayesinde yangın oluştuğunda hızlı bir şekilde algılama yapar. Konvansiyonel LPG ve doğalgaz dedektörleri ortamdaki olası gaz kaçağını tespit ederek tehlikenin de önüne geçmeyi sağlar. Her türlü duruma karşı dayanıklı olan bu modellerle yangın anında kişiler görsel ve sesli olarak uyarılabilmektedir.
Konvansiyonel yangın algılama sistemi hemen her mekanda kullanılmak için üretilseler de farklı ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda daha fazla ön plana çıkmaktadır. Fiyat performansı açısından oldukça uygun olan bu sistemler çoğunlukla küçük ve büyük ölçekli işletmelerle birlikte küçük binalarda kolaylıkla kullanılabilmektedir.
Adresli Yangın Algılama Sistemleri
Adresli yangın algılama sistemleri üzerinden yangın ihbarları doğrudan dedektörler aracılığı ile gönderilmektedir. Bu sistem bölgesel olarak değil noktasal olarak tespit yaparak ona göre ilgili adreslere ihbar gerçekleştirmektedir. Yangın algılama sistemlerinde yer alan bu sistem en gelişmiş yapıda olan sistemler arasında yer almaktadır.
Adresli yangın algılama sisteminde her yangın dedektörü farklı bir adrese kayıtlıdır. Bu dedektörler panellerle sürekli olarak iletişim halinde olmaktadır. Bu yangın algılama sistemleri yazılımcılara vasıtasıyla da bilgisayarlar üzerinden de kontrol edilebilmektedir.
Adresli Yangın Algılama Sistemi Bileşenleri
Adresli yangın algılama sistemine yer alan bazı bileşenler bulunmaktadır.

  • Adresli giriş-çıkış modülü,
  • Adresli siren kontrol modülü,
  • Adresli röle çıkış modülü,
    Adresli yangın algılama paneli,
  • Adresli ısı dedektörü,
    Adresli duman dedektörü,
  • Adresli duman butonu,
  • Adresli yangın butonu,
  • Adresli uyarı cihazı,
    Adresli Yangın Algılama Sistemi Avantajları
    Adresli yangın algılama sisteminin sağladığı avantajlar büyük kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
  • Yangın yerinin noktasal olarak tespit ediliyor olması müdahale süresini de en aza indirmektedir.
  • Havalimanları ve yüksek katlı binalar gibi geniş hacimli yerlerde kolaylıkla kullanılabilmektedir.
  • Sistem ve bilişenleri sürekli izlenmekte ve kontrol halindedir.
  • Panel, modül ve ilave kart ile sistem kapasitesi daha geniş hale getirilebilir.
  • Yangın tahliye senaryoları başarılı bir şekilde uygulanabilir.
  • Binadaki diğer sistemlerle birlikte entegrasyon sağlanabilir.

Sistemin sağladığı avantajlar bu kadar fazla iken bazı durumlar dezavantaj oluşturabilir. Bu sisteminin konvansiyonel sisteme göre daha yüksek fiyatlı olması sistemin ilk dezavantajlarından biridir. Bileşenler ve merkez arasındaki iletişimin yoğun olması sürecin sağlıklı bir şekilde işleyişinin önüne geçebilecektir. Bunun yanında her üretici kendi haberleşme protokolünü kullanmaktadır. Bundan dolayı son kullanıcıların kendilerine en uygun olan sistemi belirlemeleri gerekmektedir.
Adresli yangın algılama sistemleri için 3 ve 6 aylık periyodlarla bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. Yangın alarmı gibi acil durumlarda sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bu bakımlar hayati öneme sahip olmaktadır. Teknolojinin yapılaşmanın her geçen gün artması ile birlikte bu tür algılama sistemleri de daha işlevsel hale gelmektedir. Bu da bu sistemlerinin kullanımının doğrudan artmasını sağlamaktadır.